Към съдържанието

Сънища наяве

18/04/2012

Човекът като билогичен вид спокойно може да бъде определен като сънуващо същество. Едва ли има друга дейност, която да е по-присъща на хората от сънуването. Е, да, дишането, храненето, спането – физиологичните потребности може би преобладават като честота, но веднага след тях идва сънуването.

За какво служи сънят? Според Фройд – за да сбъдва желания, теза, която е подложена на сериозна критика от мнозина последващи автори. А напразно – в основата си тя е напълно вярна. По какво сънуването се отличава от будното състояние? С някои малки изключения липсва контакт с външния свят, което прави непотребно съзнанието, възникнало изключително, за да медиира отношенията на човешката личност със света. Сънят е царството на несъзнаваното, което съставлява огромната част от нашата личност.

В света ние сме това, което можем – заемаме мястото, което ни отпускат обстоятелствата. В съня ние сме това, което сме. Там сме самите себе си. Няма я пропастта между желание и достигането му, защото тя е характерна само за външния свят. Какво е желанието, да си спомним тезата на Сократ, ако не стремеж да бъде възврънато нещо изгубено (в основата му е липса, а за да има липса, трябва някога да е имало наличие). В съня обаче няма женание, защото нищо не е изгубено. Там човек не е това, което му се налага, той може да бъде идентичен на самия себе си.

Да бъдеш самия себе си е чудесно, но това означава отказ от света, и не на последно място – от другите хора. Ако те можеха да изчезнат напълно, човек не би могъл да живее (какво съм аз, ако не не-ти?), но без коригиращата роля на съзнанието те придобиват все по-призрачна форма. Другите съществуват само като вътрешни обекти, които, макар и носещи чуждо лице, отразяват една или друга наша черта.

Сънят е нещо прекрасно, той ни дава отмора, надежда, воля за живот. Само в съня си сме истинки щастливи, или казано другояче, нашето щастие е сън. При огромната роля, която сънят играе в живота на хората, не е чудно, че твърде често той бива надценяван. Хората нерядко се опитват да превърнат съзнателния си живот в сън.

Стремежът за налагане на принципите на съня върху будното състояние ще наречем трансцендентна потребност. Какво характеризира съня? Всемогъщество на волята (винаги става това, което искам), осмисленост на всички, дори абсурдните преживявания (всичко има цел и смисъл), липса на диференциация между субект и обект (всички образи в съня съм все аз). Трансцендентната потребност е прилагането на същите принцини върху външния свят.

Тук не става дума за религията в класическия смисъл, която според Фройд наподобява натрапливата невроза. Потребността от ред и закрила, водеща до пренасянето на образа на родителя върху целия свят, е твърде разпространен феномен. Но макар религиозният човек да се обръща към божеството-родител за помощ и закрила, той като правило признава, че богът е субект, различен от него, че той има своя воля, която може да влиза в противоречие с неговата, и че смисълът, дори и да го има, е видим за бога, не за него.

Човекът с трансцендентно мислене, от друга страна, не прави това разделение между себе си и божеството. Цялата вселена е единна, като това се проявява като субективно чувство за единение с всеки произволно взет обект, спонтанно възникващи връзки между обектите, налагане на общи критерии към несъвместими категории. За трансцендентния човек няма нужда от друго обяснение освен субективната яснота, която чувството дава. И в това отношение той е честен – това е чувството на сънуващия, който сам е господар на своя свят. В света на сънуващия наистина всичко е във връзка, защото то е плод на една и съща личност. Сънят е сътворен, сътворен е и светът (идеята за Творец е взета директно от съня).

В света на трансцендентния човек е изключена случайността. В съня няма нищо случайно. Всеки детайл, всеки сюжет изразява смисъл, той е въплъщение на несъзнаваното. В съня не може да има нищо случайно, защото няма нищо външно, той идва изцяло от несъзнаваното, елементите, навлезли от външния свят, се преработват така, че да паснат на вътрешния. Подобно нещо се наблюдава в трансцедентния мироглед, тук вече несъзнаваното има пренетции да обхване целия свят, игнорирайки съзнанието.

Всичко опира до игнорирането на субектно-обектните различия, което е неизбежно следствие от разпростирането на несъзнаваното върху света. Различието между субект и обект е присъщо само на съзнанието, то е плод на приемането на света и собствената ограниченост. Ако несъзнаваното обхване света, различията отпадат. Всичко е бог и бог съм аз.

Тук е налице определена трудност. Съзнанието не е възникнало просто така, то е следствие от това, че светът твърде настоятелно напомня за себе си и че за оцеляването в него е необходимо определено поведение. Един човек, при когото съзнанието не функционира правилно, не би могъл да оцелее.

Хората с трансцендентна потребност функционират нормално, откъдето правим извода, че тяхното съзнание функционира добре. Но ако предишните ни изводи са верин, те би трябвало да сънуват през цялото време, да са в сферата на несъзнаваното. Възможна ли е подобна амбивалентност? Да сънуват и едновременно с това да не сънуват? Да са в несъзнаваното си и в света едновременно?

Ако би водела до игнорирането на света, трансцендентната потребност би била форма на психозата. Но тя явно не е такава. Оставащият вариант е тя да е определен защитен механизъм. Какво постига тя? Запазване на детското всемогъщество и поради това редуциране на страданието, причинено от съществуването като съзнателен субект. Основната заплаха, следваща от субектната диференциация, е нагонът към смъртта (вж. Смърт и власт). Оттук следва, че при хората с трансцендентна потребност този нагон трябва да е особено силен. Този извод е основният за настоящия текст.

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: